Groep Jean-Michel Martin

Groep Jean-Michel Martin

GROEP JEAN-MICHEL MARTIN ZIET WINST STIJGEN DANKZIJ BI VAN CALMCO

“Door de BI-oplossing konden we onze rendabiliteit verbeteren. We zien het als een zeer nuttige investering in onze toekomst. Want stilstaan is achteruitgaan.”

Thierry Kin, Financieel Directeur van de groep Jean-Michel Martin

Groep Jean-Michel Martin is BMW/Mini en Land Rover/Jaguar dealer in Brussel en de Brusselse rand. Een van de succesfactoren? De belangrijke fleetactiviteiten in de hoofdstad. Vele ondernemingen zijn hier gevestigd en Groep Jean-Michel Martin staat hen sinds 1993 bij om alle knelpunten van het wagenpark te verhelpen. Een succesverhaal met een sterke merknaam en 13 bedrijven. De brutomarge stond echter onder druk. Dankzij de Business Intelligence software (BI) van CalmCo is de groep erin geslaagd om nieuwe KPI’s te identificeren die de rendabiliteit positief beïnvloeden.

DE UITDAGINGEN

Binnen de Groep Jean-Michel Martin werd grotendeels gewerkt met boekhoudgegevens afkomstig van de importeurs en van de algemene bedrijfsrapportering. Een duidelijk en allesomvattend overzicht was niet mogelijk, ook omdat niet-boekhoudkundige gegevens niet in kaart konden worden gebracht, terwijl die toch de rendabiliteit kunnen beïnvloeden. Hoe begin je dan de zoektocht naar fouten en oorzaken als het mis gaat met de rendabiliteit? “Met de oplossing van CalmCo ontvangen wij automatisch niet-boekhoudkundige gegevens waardoor we kunnen anticiperen en efficiënte verbeteringen aanbrengen”, zegt Thierry Kin, Financieel Directeur van de groep.

OP ZOEK NAAR DE OPLOSSING

Zodoende ging Thierry Kin op zoek naar een aanwijsbare reden voor de daling van de brutomarge. Daardoor heeft hij tijdens een infodag van Carya – de IT-leverancier van BMW – oprichter Luc Cos van CalmCo ontmoet. “In het begin was deze tool voor ons te complex. Maar Luc Cos heeft ons toen cijfers van andere BMW-concessies getoond. En we maakten gebruik van een soort sponsoring door BMW. Zo is onze samenwerking begonnen”, voegt Thierry Kin hieraan toe.

IMPLEMENTATIE

Aangezien dat Carya – de huisleverancier van IT-programma’s bij BMW – reeds met CalmCo samenwerkte, verliep de implementatie van de BI-tool erg vlot. De ervaringen van andere BMW-concessies waren een belangrijke meerwaarde. Omdat sommige problemen al elders waren opgelost, verliep de implementatie van deze oplossing ‘op wieltjes’. En vooral omdat het zich richt op het voortraject van de verkoop, met onder andere de opvolging van de facturering.

PRAKTISCH

Groep Jean-Michel Martin maakte vroeger gebruik van de cijfers die BMW ter beschikking stelde. Dat in de vorm van een kwartaalrapportering, waardoor we onmogelijk een recente analyse konden uitvoeren. Want voor een dergelijk verslag heb je al gauw vier maanden nodig. Vooraleer je een beslissing kan nemen, gaan er zes maanden voorbij.

Dankzij de unieke oplossing die CalmCo biedt, is het vandaag mogelijk om binnen een of twee weken na de genomen beslissingen wijzigingen te detecteren in de actieplannen. Dankzij de reactiesnelheid en het gebruiksgemak van de automatische rapportering kunnen we ons focussen op andere problemen terwijl we cruciale informatie vergaren. Dankzij deze informaticaoplossing van CalmCo kan Groep Jean-Michel Martin beslissingen nemen die tijd en kosten besparen. Door die verbetering kan de groep in nieuwe projecten investeren. “Wie niet voortdurend investeert, wordt op de een of andere dag ingehaald door de concurrent”, licht Thierry Kin toe.

SAMENWERKING

Na deze eerste positieve succeservaring zijn CalmCo en Groep Jean-Michel Martin nog nauwer gaan samenwerken met een win-winsituatie voor beide partijen. CalmCo gebruikt al deze gegevens om een soort dashboard te ontwikkelen waarin alle concessies een analyse kunnen maken van hun verkoop, voorverkoop enz. Groep Jean-Michel Martin droomt van een totaalrapportering. Een droom die dankzij CalmCo werkelijkheid wordt.

Geïnteresseerd in deze case?

We geven u hier graag meer informatie over.

  Naam & voornaam *
  Email *
  Telefoonnummer*
  Bedrijf*

  Wanneer en via welk kanaal wordt u het liefst gecontacteerd?

  Leave a Comment!

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.